tiistai 22. elokuuta 2017

Effe Balance -tuotetestaus!

Kuten blogin seuraajat ovat varmasti huomanneet olemme suhteellisen innokkaita testaamaan uusia tuotteita. Tälläkään kertaa en voinut vastustaa kiusausta vaan ilmoitin Iitan mukaan testaamaan meille täysin uutta öljyä.

Aloitetaan kuitenkin kaikki aivan alusta.

Teille uusille jotka mahdollisesti tulevat mukaan nyt, minä olen Milla Mäkinen. Paljasjalkainen Jyväskyläläinen, 30-vuotias koiraharrastaja. Olen pienestä pitäen rakastanut kaikkia eläimiä. Isäni luona oli kissoja, enolla oli lypsytila lehmineen ja sekarotuinen koira, siskollani oli kaksin kappalein lapinkoiria ja minä, noh, minä sain jo pikkutyttönä omia undulaatteja, myöhemmin kanin. Salaa kuljetin kotiin ensimmäisen hamsterin (yhteensä niitä on ollut 3), itkin akvaariota (ja sain sen), hankin akaattikotiloita ja täysi-ikäisenä sain kissan. Kissalle tuli kaveri, jonka pelastin lopetukselta. Lopulta tuli se hetki, kun minulla oli rahaa ja valtaa ja sain hankkia koiran.



Niin tuli Iita kuvioihin.

Iita on suomenlapinkoira narttu ja nyt jo 6-vuotias. Lapinkoira valikoitui juuri lapsuuden kokemuksieni myötä ja kun kerran täällä Keski-Suomessa oli sopivasti pentujakin juuri sillä hetkellä, kysyin ja niin meille vain koira tupsahti. Iita on siis ensimmäinen koirani ja aiempaa kokemusta oli vain siskon koirien hoitamisesta. Paljon on opittu ja paljon on opittavaa.

Iitan kanssa harrastetaan tokoa ja rally-tokoa. Se kilpailee tokossa avoimessaluokassa ja rallyssa voittajaluokassa. Normaali elämään kuuluu lenkkeilyä, joskus koirapuistoilua, leikkimistä ja ihan vain chillailua.

Ja sitten siihen olennaisimpaan. Iitan terveyteen. Kaikkea tätä en ole blogissa vielä aiemmin purkanutkaan joten katsotaan saako tästä mitään selkoa jos tämän nyt tähän suollan.
Iita oli terve pentu. Sen tullessa meille se söi suosituksesta Jahti-Vahti kana-riisiä. Hyvin lyhyen ajan jälkeen vaihdoin ruuan, koska lopputulema oli vain "sitä itseään". Koira voi kyllä hyvin ja kasvoi hyvin, mutta jätöksen määrä oli jäätävä! Siispä vaihdoin toiseen suositeltuun ruokaan Royal Canin Medium Adult.

Iita 11vko

Muistini on vähän hatara, mutta sellainen muistikuva on, että Iita söi RC:n ruokaa aika pitkään. Ehkä vuoden paikkeilla tai vähän sen jälkeen alkoi ns. Barf -buumi. Kävimme ystäväni kanssa luennon aiheesta kuinka koiran pitäisi syödä lihaa ja luita. Noh, ei muuta kuin nakkasin nappulat mäkeen ja aloin syöttämään lihaa ja luita. Pakastin pullotti sianlihaa, hevosenluita, kanankauloja, rustoja, kivipiiraa, naudanmahaa.. Koira voi hyvin. Ainakin luulin niin.

Iita 1v

Jossain vaiheessa aloin ajattelemaan; "Pitäisikö sen koiran saada kaikki tärkeät ravinteet jostain? Osaanko kuitenkaan syöttää tarpeeksi monipuolisesti koiraani?". No, ei se varmaan saanut. Mitään lisäravinteita en osannut syöttää. Oli sanottu, että syötä monipuolisesti, kyllä se siitä kaiken saa. Ajattelin kuitenkin aloittaa syöttämään uudestaan nappulaa. Olin autoton enkä siten päässyt aina lihoja hakemaan ja ajattelin säästäväni jos syötän koiralleni 50/50 mallilla ruokaa. Mitä se toinen puoli sitten oli? Sain taas vinkin. Musti&Mirri Maintenance. 

Iita 1v 7kk

Pyöreys alkoi näkymään koiran rungossa. Aloin laihduttamaan koiraa. Ruokamäärää pienennettiin. Koira oli nälkäinen. Se söi heinää, sammalta, käpyjä, risuja. Aloin syöttämään kehoituksesta kerran päivässä. Tuntui toimivan. Saihan Iita iltaisin usein treenien yhteydessä nameja. Tähän asti turkki oli pysynyt suhteellisen tuuheana kunnes Iita täytti 2v.

Iita 2v

Turkki katosi (Eikä muuten tämän jälkeen enää kunnolla takaisin kasvanut.) ja koira oli yhtäkkiä hyvin laihan oloinen, jopa lihakseton. 

Omien tiedostojeni mukaan 7.10.2013 oli ensimmäinen eläinlääkärikäynti Iitan tähän "tilaan" liittyen. Takatassuissa todettiin malassezia -hiivan aiheuttama ihotulehdus. Se oli aiheuttanut toiseen tassuun jo jopa haavan. Näitä hoidettiin eläinlääkärin ohjeilla Malaseb -shampoolla ja betadinella puhdistamalla. Näin päästiin vaivasta eroon ja elo jatkui normaalina. 

Iita syksy 2013

Paitsi koiran paino.. Se lähti taas nousuun. Nappulat tuntuivat aiheuttavan jatkuvaa lihoamista.. tai ei edes lihoamista vaan mahan kohdalle pöhöttymistä. Koira oli kuin ilmapallo. Ilmavaivoja sillä ei kuitenkaan ollut. Se oli pirteä, lukuunottamatta niitä tassujen pesuja joista se ei pitänyt. Ruokaa taisin tässä vaiheessa vaihtaa taas johonkin toiseen ja muistelisin, että palasin RC:n pariin ja liha tietysti lisänä, koska en muistanut RC:n aiheuttaneen mitään oireita. 

Iita 2,5v

Iita kasvatti talveksi karvaa jonkin verran, mutta kasvattipa tuo rasvakerrostakin.. Tasapaksu pötikkä jaksoi kyllä liikkua ja mennä. Mielestään näki nälkää jatkuvalla syötöllä. Liikuntaa lisättiin ja nappuloita säännösteltiin. Ajattelin ettei pöhötys voi mistään muusta johtua.


Iita 3v

Mikä oli lopputulos? Kuvassa näkyy valtavan lihava koira. Paino huiteli varmasti jossain 18kg:n tienoilla ja säkää oli n. 45cm. Mittoihin ei silti ole luottaminen vaan siihen mitä silmällä näkee ja käsillä tuntee. Iita oli lihava. 

Syksyllä meille tuli uusi käynti eläinlääkäriin (24.9.2014). Takatassuissa ja korvakäytävien suulla malassezia -hiivan liikakasvu. Epäilys oli kosteudessa eli uimisessa. Malaseb -shampoo tassuihin ja Canofite -tipat korviin sekä tassuihin ja vielä Otoclean puhdistus korviin kerran päivässä. Samana syksynä meille muutti toinen koira Iitan kaveriksi ja nyt olin varma, että koirat liikkuvat paljon ja painon on pakko pudota. Syötin vähemmän kuivamuonaa ja lisäsin lihaa sen mitä uskalsin. Iitan tassut ja korvat paranivat, mutta koira vain lihosi.

Iita 3,5v

Vähensin ruokaa. Koira söi mitä eteensä sai. Lisäsin liikuntaa. Koira vain lihoi. Olin umpikujassa ja täysin vailla tietoa mitä tehdä. Etsin internetistä kokemuksia ja kyselin vinkkejä. Kehoitettiin lisäämään liikuntaa. Antamaan ruoka kerran päivässä. Käskettiin syöttämään raakaa..

Kevät 2015

4.3. 2015 oli tavallaan käänteentekevä reissu eläinlääkärissä. Taas tulos oli sama malessezia -hiivan liikakasvu takatassuissa ja lievä hiivatulehdus vasemmassa korvassa. Samat hoitotoimet toistettiin. Nyt ei ollut edes kesä! Iita ei ollut uinut. Se ei kastunut ulkona. Oli vielä lunta maassa. Mistä tämä nyt johtui? 
Eläinlääkärimme ehdotti eliminaatiodieettiä. Epäiltiin siis ruoka-aineyliherkkyyttä tai stressiä. Tästä siis lähdettiin ja taas ruoka vaihtoon. Tällä kertaa vaihtui vain raakaan. Tilasin pakastimen täyteen lihoja. Poistin ruokavaliosta kaiken viljan. Poistin myös porkkanan joka oli syytetty usein hiivan aiheuttajaksi. Iita söi pääosin kalkkunaa, kanaa ja kalaa. Niillä oireet pysyivät suhteellisen hyvänä. Possua vältin, koska siitä tuntui tulevan oireita, nauta pisti mahan sekaisin ja poroa esim. koirat eivät syöneet. Hirvi oli ilmeisesti niin puhdasta ettei aiheuttanut mitään. 

Iita 4v

Kesällä paino tippui aika reilusti. Lihasta tuntui katoavan ja Iita oli pöhöttynyt. Karva lähti taas kokonaan, mikä on aiheuttanut ihmetystä monissa. Iitan karvanlähtö on verrattavissa synnyttäneen nartun hormonaaliseen karvanlähtöön. Hiivaa ei tullut tänä kesänä..

Tässä vaiheessa taisin menettää uskoni siihen, että Iita kärsisi ruoka-aineyliherkkyydestä. En löytänyt sitä punaista lankaa asioiden väliltä. Siispä kyselin mikä ruoka sopisi herkästi lihoavalle lapinkoiralle (Se nimittäin lihosi myös raa'alla.). Sain kehuja Acanan Light & Fit ruuasta. Siispä kokeilin sitä. 

Allergiaa ei ilmennyt. Paino putosi normaaliin ja koira ei nähnyt nälkää. Se voi hyvin. Lisänä se sai pari kertaa viikossa lihaa joka ei myöskään aiheuttanut allergiaa. Vilja oli edelleen pannassa, samoin mm. porkkana ja peruna. 

Luulin oikeasti meidän selättäneen hiivan. Se oli poissa. Talvikin meni hyvin eikä oireita tullut. Kunnes koitti kesä 2016.

Iita 5v

Olimme koiranäyttelyssä Joutsassa. Iitan karva ei edelleenkään ollut paras mahdollinen, mutta ei sillä ole ollut sen jälkeen, kun se 2-vuotta täytti. Painostakaan ei tällä kertaa tullut moitetta, enkä mitään ihmeellistä menestystä odottanutkaan. Kaikki tapahtui oikeastaan vasta näyttelyn jälkeen..
Saavuimme kotiin ja joidenkin tuntien päästä aloin ihmettelemään missä Iita oikein on. Löysin sen makaamasta kylpyhuoneen lattialta. Se ei ollut normaali. Menin rapsuttelemaan sitä ja kauhistuin. Sen vatsan alus oli tumma ja karva irtosi isoina lauttoina. Hätäännyin oikeasti mikä koiraa nyt vaivaa ja varasin ajan eläinlääkäriin (taas). 


Iitan vatsa


Iitan vatsaa

Tällä välillä meillä vaihtui eläinlääkäri. Iita ei enää ollut halunnut mennä vanhaan eläinlääkäriin jostain syystä ja kokeilin josko uusi eläinlääkäri auttaisi kammoon. Tällä kertaa tuomio oli hiiva ja bakteereita. Saimme shampoota ja antibioottia. Tällä kertaa eläinlääkäri epäili taas kosteutta tulehduksien tuojaksi. Ruoka oli ollut niin pitkään sama, että se kumosi epäilyt siitä, mutta viikon jakso pelkkää uimista mökillä herätti epäilyt taas uinnista ja saatiin eläinlääkäriltä myös pieni ukaasi; "Joko ajelet karvat pois tai et päästä Iitaa uimaan ollenkaan." 
Mietin tätä tovin kotona ja tarrasin Fiskarseihin. 

Karvaton Iita

Iita näytti kamalalta. Vannoin itselleni, että koira voi nyt paremmin ja hyvin pian Iita sen näyttikin. Se piristyi ja parani!

Ja sitten tähän päivään..

Iitalla on nyt ruoka vaihdellut, paino pysynyt samana. Lisänä se on ruokaansa saanut sinkkiä ja öljyä. Epäilykset ovat tällä hetkellä ainoastaan herkässä ihossa joka vaatii sinkkiä ja öljyä. Hiivaa ei ole ollut. 

Iita 6v

Noin 3 viikkoa sitten aloitin Iitalle Effe Balancen Effektri -öljyn syötön. Iita syö kerran päivässä ja saa aamulla öljyn (4ml) ruokaansa. 

Mitä tämä "ihmeöljy" sitten on?

-Omega-3 kalaöljy
-extra-neitsytoliiviöljy
-luonnollisia antioksidantteja (tokoferoleja)
-D-vitamiinia

Mitä se tekee?

-Joustavuutta niveliin, jänteisiin sekä lihaksiin
-Tukee luonnollista vastustuskykyä
-Edistää turkin ja ihon hyvinvointia
-Auttaa hidastamaan tai pysäyttämään tulehdustiloja
-Tukee luustonrakenteen kehittymistä



Ja mistä me tiedämme toimiiko tämä? Itse epäilen aina kaikkea, mutta tällä kertaa tuli tarjous josta en voinut kieltäytyä! Sen lisäksi, että Effe:ltä lähetettiin meille öljyä testaukseen (120pv) niin saimme myös kuivaverinäytetestit. Iita kävi testeissä ennen kuurin aloittamista ja vielä ei tuloksia tiedetä. Ideana on tutkia koira ennen ja jälkeen testin ja vertailla niitä oikeita muutoksia. 

Lisäksi tulen itse kertomaan mitä mahdollisia muutoksia Iitassa huomaan testin aikana. Vielä en ole huomannut mitään muuta kuin sen, että Iita vähän raapii itseään mikä ymmärtääkseni voisi olla oire kuurin aloituksestakin. Katsotaan miten asia etenee ja tarkkaillaan koiraa! 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti