tiistai 16. syyskuuta 2014

Hakua ja tokoa

Eilen otin Iitan taas aamulla mukaan Jyväskylään. Töistä päästyäni lähdettiin hakumetsään toista kertaa kokeilemaan. Mukana menossa oli Mirva ja Terhi porokoirien kanssa. Kaikki koirat pääsivät kokeilemaan ja jokainen toimi maalimiehenä. Jokaiselle taisi olla ainakin se kolme ukkoa metsässä. Porokoirat oli kaikki kovin päteviä. Oli ilo seurata osaavampien työskentelyä ja itse oppia siinä samalla.
Iita innostui todella, kun sen vuoro tuli ja se näki Mirvan ja Terhin menevän metsään. Ääntä kuului ja veto metsään oli kova. Ensimmäinen ukko löytyi helposti tosin mitään ilmaisuahan Iitalla ei ainakaan vielä ole. Toinenkin löytyi tosi hyvin, kun Iita ehti näkemään mihin suuntaan maalimiehet menivät. Kolmas olikin sitten vaikeampi ja Iita oli hetken hukassa. Pieni äänimerkkikin sai Iitan ensin lähtemään kaiun takia väärän suuntaan, mutta reippaasti se etsi kuitenkin ja teki töitä ukon löytääkseen. Hienosti se viimeinenkin lopulta löytyi ja oli se vaan pätevä pieni pallo. :)
Lopuksi Iita sai leikkiä ensin Ilin kanssa ja sitten vielä Mörrin. Iita ja Mörri oli kyllä hyvä pari, kun molemmilla on väri suht sama ja leikit käy yksiin. :D

Tänään oli koulutus Hangan lavalla.
Ensin otettiin pieni näyttelytreeni lähinnä toisten pyynnöstä. Siellä mekin mukana mentiin.

Seuraavaksi otettiin paikkamakuuta. Se oli jo huomattavasti parempi. Olin melkein tyytyväinen. Tein erilaisia palkkauksia ja mentiin ohjaajien kanssa ristiin rastiin. Häiriötä oli hyvin ja keskittyminen pysyi jo melko hyvin pelkästään minussa.

Lisäksi katsottiin sitä kontaktia ja sekin oli aika kiva. Häiriö katkaisee sitä vielä ikävästi, mutta nyt liikkeelle lähdössä se kontakti pysyy tosi kivasti.

Omaksi huviksi harjoittelin sitä takapalkkaa. Lähinnä sitä luoksetuloa ja niin, että jätin takapalkan, mutta palkkasinkin suorasta luoksetulosta itse sen ja takapalkka jäi käyttämättä useimmilla toistoilla jotta saan sen irtoamaan.

Luoksetuloa otettiin myös ja häiriö oli hyvä. Ihmisiä ja koiria jäi Iitan molemmin puolin. Lähtö oli tahmea ja vauhti uupui. Olisiko liikaa treenattu stoppeja? Otettiinkin suoraan luokse ja palkka lennosta ohjaajan taakse jolloin vauhti kiihtyy ja matka jatkuu ohi.

Itsenäisesti harjoittelin noutoa. Yritin saada siihen vauhtia, mutta kuinkas kävikään. Sain Iitan kiihtymään ja ääntä tulemaan. Ääntelystä heti peli seis ja koira autoon. Muutaman kerran jouduin toistamaan, kunnes ääntely loppui, Edelleenkään nouto ei kuitenkaan kulje. Muutama kiva harjoitus saatiin ja siihen lopetettiin nouto.

Ohjatun treenin loputtua tein vähän ketjutusta, palkatta liikkeitä ja loppupalkka autossa. Otettiin ihan kahdella liikkeellä. Ensin kaukot. Jäi hyvin ja nousi ekalla. Meni hyvin maahankin vaikka ennakoi palkkaa. Toinen nousu vaati kaksi käskyä ja maahan taas hyvin. Liikkeestä vain pieni kehu ja siisti siirtyminen hypylle.
Ensimmäinen "hyppää" -käsky ja koira täysin vinoon esteen taakse ja epätoivoinen yritys karata palkalle. Annoin palautteen ja otettiin liike uusiksi. Uudella yrityksellä hyppy suoraan ja istuminen vasta toisella käskyllä. Hyvä hyppy takaisin ja hyvä perusasento. Kehu ja palkka!

Ehkä tämä tästä valmistuu. Joskus vaan tuntuu, että lapinkoiralle on liikkuvia osia ihan liikaa ja ajatus ei aina kulje. Nyt paikkamakuu alkaa näyttää hyvältä ja samoin kontakti, mutta luoksetulo junnaa kirjaimellisesti paikoillaan ja nouto on palasina.

Kameraa ei ole sattunut yrityksistä huolimatta mihinkään mukaan, mutta katsotaan josko se loppuviikosta onnistuisi. Sunnuntain jälkimetsään koiran raahata kameran, mutta minun tuurilla silloin sataa kaatamalla. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti