tiistai 17. marraskuuta 2015

Demoilua ja vähän muuta

Lauantaina oltiin tosiaan Iitan kanssa Haukkuvaarassa PopDog ry:n koulutusohjaajakurssin demokoirakkona. Jännitin alkuun aivan älyttömästi, kun en tiennyt mitä tuleman pitää. Myös kestona kolme tuntia tuntui kamalalta ajatukselta. Oma kuumeilu ja koiran jaksaminen mietityttivät.
Iloisina lähdettiin kuitenkin mukaan ja jännitys laantui, kun näin tuttuja naamoja ja ihanan positiivisia ohjaajia!

Ensimmäisenä meillä oli alkuverryttelyä ja siihen kuului namihoukutus. Siinä jätettiin koira odottamaan ja siirryttiin itse noin puoleen väliin koiraa ja houkutusta, tarkoituksena saada koira lähtemään ohjaajan mukaan koukaten houkutuksen edestä. Iita juoksi heti houkutukselle, mutta ei yrittänyt sitä toistamiseen tajutessaan, että sitä kautta se palkka ei tullut.
Toinen asia mitä tehtiin testasi tuleeko koira namikäteen vai katseen/posken puolelle. Vasemmalle katsottaessa Iita tuli perusasentoon, mutta oikealle katsottaessa se tuli eteeni, koska oikea puoli on sille vieras.

Varsinaisina tehtävinä meillä oli ensimmäisenä kontaktiesteet. Puomia ei vielä otettu vaan jatkettiin harjoituksia kontaktilaatikolla. Se on edelleen Iitalle haastava. Jotenkin se ei vaan hahmota takapäätään ollenkaan laatikolle vaan koittaa kaikin keinoin astua laatikolta alas.
Keppejä ei olla aikaisemmin kuin kerran kokeiltu joten se oli vaikea. Iita lähti hakemaan hyvin, mutta heti, kun tehtävää vaikeutettiin poistamalla verkkoja, se alkoi oikomaan. Minä sain aika kovaa noottia tokon ja agin sekoittamisesta. Olin hetken shokissa kovasta sanomisesta, mutta keräsin itseni ja jatkoin reippaasti. En siis saisi ottaa Iitaa perusasentoon agissa, mutta kun se vaan tulee siihen. En tiennyt miten se olisi pitänyt lähettää joten käytin käsimerkkiä joka oli ehdoton "EI". Olin sormi suussa, kun en tiennyt mitä tehdä. Minä turhauduin ja Iita väsyi. Lopulta päätettiin jättää kepit siihen ja mennä ulos vähän tuulettumaan.
A:n kontakti oli seuraavana vuorossa. Siinä sovittiin, että ohjaan Iitan kontaktille siten, että jään itse sen vasemmalle puolen jolloin ei vahvisteta perusasentoa. Iita hyppäsi kontaktille reippaasti ja äkkiä tajusi oikean kohdan. Tehtävää vaikeutettiin jo siten, että lähdettiin hakemaan sitä kontaktia minuun päin. Pienestäkin eleestä tuli palkka ja siihen oli hyvä lopettaa.
Viimeisenä oli keinu ja se "suoritettiin" kuuntelemalla sen kolinaa. Iita ei säikkynyt ollenkaan mikä oli järjettömän hieno asia!

Seuraavaksi vaihdettiin kenttää ja siellä tehtäväksi tulivat valssi ja takaa leikkaus. Ensin kuivaharjoiteltiin valssinaskelia joka vaikutti todella vaikealta. Selostin taas jo etukäteen, että minä en osaa ja koira ei irtoa joten me ei osata. Lähdin kuitenkin kokeilemaan. Suoritettavana oli 3xhyppy-putki. Koira jätettiin ensimmäisen hypyn taakse, kutsuttiin, valssattiin toisen yli, valssattiin kolmannen yli ja lähetettiin putkeen. Ensimmäisellä kerralla taisin ottaa vain yhden valssin ja hämmästyin, kun Iita irtosikin nätisti molempien yli. Toisella kerralla kokeilin kolmella hypyllä, mutta toinen valssi oli normaali käännös eli käännyin täysin väärään suuntaan. Lopulta taisin saada valssit onnistumaan ja koiran putkeen. Voi sitä riemua! Me osattiin sittenkin!
Takaa leikkausta ei ehditty ottaa, mutta sai siitäkin jonkun ajatuksen.

Viimeisellä kentällä oli persjättö ja koiran lähetys kauempaa hyppyyn (en nyt tiedä sille parempaa nimeä, korjatkoon ken tietää).
Persjättö/sokkarit oli meille selkeästi helpoimmat. Koira putkeen, sokkarilla hypyn yli ja toiselle poskelle mukaan ja vipaten toisen hypyn yli. Iita suoritti putken niin hitaasti, että ehdin miettiä mitä teen ja mihin meen. Ensin olin toisen hypyn "koiran puolella" ja jouduin koukkaamaan omalle puolen. Siinä hiottiin linjaa ja korjasin liikaa vasemmalle jolloin Iita tuli esteen ohi. Lopulta linja saatiin kohdilleen ja todettiin, että koira meni juuri sinne minne ohjasin.
Viimeinen tehtävä oli vaikein. Siinä piti jättää koira hypyn eteen muutaman metrin päähän, käydä merkkaamassa hyppy ja siirtyä linjaan koiran kanssa seuraavan esteen luo. Koiralle osoitettiin vain ponnistuspaikka. Iitalla auttoi Elli-täti joka palkkasi heti hypyn takana leikillä. Näitä toistoja tehtiin vain pari, koska Iita alkoi olemaan todella väsynyt.

Tästä loppuyhteenvetona: "Päivä oli antoisa. Ohjaajat olivat ihania! Opin paljon virheistäni, kun ne näytetään ja opastetaan korjaus. Iitalle 3h oli aivan liikaa. Se väsyi todella paljon. Kiitos kuitenkin PopDog ry ja kaikki ihanat ihmiset!"

****

Sunnuntai huilailtiin ja Iitallakin alkoi energiataso nousemaan. 

Maanantaina lähdettiin Taitaville Tassuille treenaamaan. Hilma aloitti kontaktikävelyllä. Sitä estettiin touhuamasta omiaan ja suunta vaihtui heti, kun se edisti tai haisteli. Palkkaa tuli kontaktista. Lisäksi tehtiin paljon luoksetuloja. Mikään varma se ei ole. Jos Hilmalla on parempaa tekemistä, en kiinnosta ollenkaan vaikka seisoisin päälläni laulellen "Maamme"-laulua. Muuten luoksetulot ovat nopeita ja Hilma tykkää. Palkkausta kokeiltiin lelulla ja ensin se kelpasikin, mutta sitten into lopahti ja vain namit kelpasi.

Iitan treeni piti sisällään leikkiä ja hömppäilyä. Kaikkea kivaa rankan viikonlopun jälkeen.

Hilma jatkoi pepputreenillä. Tehtiin neliökävelyä molemmin puolin seuraten. Mirva auttoi peppua kääntymään ja Hilma oli todella reipas. Siirsi pyllyä, mutta ei välittänyt tuon taivaallista vaikka oli kahden ihmisen välissä. Jotain mistä Iita taas paineistuu. 
Seuraamisessa todettiin, että jos peppu karkaa ulos, siirrytään "pohkeenväistöön", että saadaan peppu taas mukaan. 
Mirvakin teki Hilman kanssa juttuja ja sitä oli ilo katsella. 
Hilma teki vielä jäävien jumppaa seisomisella ja maahanmenolla. Seisominen tuntui vaikealta kunnes tajusin käyttäväni aivan väärää käskyä. 
Loppuun otettiin vielä luoksetulo superpalkalla.

****

Tänään käytiin metsässä kastelemassa itsemme. Kumisaappaat tulivat todella tarpeeseen. Hauskaa oli kyllä ja paikka oli aika mahtava. Pelkkää sammalta joka paikassa. Koirat säilyivät puhtaina ja nauttivat jolkottelusta.Huomenna lähdetäänkin taas treenaamaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti