perjantai 27. marraskuuta 2015

Raveja, näyttelyturismia ja lunta!

Perjantaina 20.11. lähdin käymään Jyväskylässä lounasraveissa. Tarkoitus oli treenata, mutta pelättiin pohjan tekevän vain hallaa koirille joten jätettiin treenit väliin. Pakkohan tytöt oli kuitenkin ottaa mukaan, kun eihän niitä raaskinut kotiinkaan jättää.
Raveissa en ollut käynyt miesmuistiin. Kaikki toi mieleen vanhoja muistoja ja niistä puhuttiinkin hyvässä seurassa. Tuttujakin näkyi ja kelistä huolimatta tunnelma oli hyvä. Ensin katsottiin rauhassa raveja ja lopuksi otin tytöt katsomaan jotain koelähtöä tms.. Hilma oli aiemmin Venekosken mätsärissä nähnyt ponin, mutta raveissa se ei ollut ikinä aiemmin käynyt. Ravihevoset aiheuttivatkin suurta ihmetystä pienessä koirassa. Iita oli täysin sokea koko ravitouhulle. Sitä ei kiinnostanut hevoset tuon taivaallista vaan se keskittyi tutkimaan maata josko sieltä löytyisi hevosen lantaa joka on niiiiiin nannaa! Hilma sen sijaan haisteli, kunnes kavioiden kopina läheni. Silloin se nosti päätään ja jäi toinen etujalka ilmassa tarkkailemaan mitä tuleman piti. Sanakaan se ei sanonut. Katseli vain hiljaa. Koko kotimatkan Hilma nukkui ja se myös jatkoi nukkumista kotona. Selkeästi oli prosessoitavaa ja päässä raksutti: "Mitä minä juuri näin?"****

21.11. lauantaina koirat saivat jäädä kotiin ja suuntasin itse katsomaan lapinkoiria Jyväskylä KV -näyttelyyn. Parkkeerasin hyvissä ajoin kehänlaidalle, mutta onneksi ei tarvinnut olla yksin. Ihmisiä ja koiria kävi juttusilla ja mukavaa oli. Parasta oli nähdä Iitan veli Reino ja Hilman sisko Helmi.
Pettymyksen tuotti lauantain myyntikojut joita oli todella vähän enkä löytänyt sitä mitä etsin.

Kotiin päästyäni lähdin tyttöjen kanssa metsään. Ajatuksena kaunis, mutta eihän sekään mennyt suunnitelmien mukaan. Märkää ja kuraa oli joka paikassa. Hilma "karkasi" autosta ennen "lupaa". Mopopojat olivat lähellä rallattelemassa ja joku urpo bemarilla meinasi ajaa yli. Enemmän lenkki aiheutti suuttumusta kuin muuta. Mutta tulipahan käytyä.

Painimatsi

Sinne män!

"Onkohan se jäässä?"

Rrrrrravistus!

Iitalla hirtti kaasu kiinni.

Hilma ei pysynyt mukana.

Muruset!

Hilman kielikuva

Iita pieni <3

****


22.11. treenattiin tokoa hallilla. Suunnitelma oli tehty valmiiksi ja sen pohjalta lähdettiin toteuttamaan.

Hilma aloitti:

Kontaktia - Ensin niin, että Hilma istui edessäni ja Mirva naksautti aina, kun Hilma katsoi. Itse sain katsella suoraan eteenpäin. Sitten vaikeutettiin ja käänsin selän Hilmalle. Hyvin se lähti hakemaan istumaan katseen puolelle. Siitä lähdin kävelemään ja Mirva taas naksutteli, kun Hilma hakeutui seuraamaan ja otti kontaktia. Tämä siis toimi. 

Seuraaminen - Ympyrällä peppua mukaan + sivuaskeleet. Tätä molemmin puolin. 

Tähän oltiin päättämässä, mutta Hilma oli toista mieltä. Se lällätteli karkuun ja taas taivas tippui sen niskaan. Ajettiin se raivolla pois ja lähdettiin vaan kävelemään kohti häkkejä. Samalla kutsuin Hilmaa ja se tulikin nätisti luokse. Siitä se sai palkan ja oli selkeästi mielissään. 

Iitan I:

Seuraaminen - Lähdin tekemään palkatta aivan liian pitkää pätkää. Iita epäröi selkeästi ja minä sain kuulla kunniani. Ja aiheesta. Otettiin uusi pätkä ja lyhyempänä ja palkan kanssa. Liikkuroituna otettiin juoksua ja siihen käännöstä oikeaan. Iita hukkui. Se oli isona kysymysmerkkinä. "Ei me äiti ennen olla tällaista tehty." Turhauma sai Iitan haukkumaan ja lähdettiinkin avittamaan sitä käännöksessä. Pieni käsiapu mukaan ja homma alkoi löytymään. Hidas kävely oli helpompaa ja näki, että sitä oli tehty. Siihen kuitenkin itselle muistettavaa, että otan normaalia askeleita vain hitaammassa tahdissa, ettei Iita ehdi istua. Askeleet oikealle oli ihan ok, mutta vasen suunta olikin asia erikseen. Itse pitää muistaa askelten määrä etten laske ihan omiani. Peruutus oli taas hankalaa. Iita hakee herkästi ulospäin ja siihen vain vahvistetaan sitä 1-2 suoraa peruutusaskelta. 

Ruutu - Iita vietiin istumaan lyhyen matkan päähän ruudusta ja kävin näyttämässä sille tarketin. Palasin sen vierelle ja tuijotin ruutuun ja lähetin ja palkka perään. Variaatioita haettiin viemällä koira ruudun viereen ja palaamalla itse alkuperäiselle paikalle lähettämään. Siitä sitten seuruutusta ruudusta pois ja koira istumaan selin ruutuun ja itse naama ruutuun päin lähetys. Siinä tein virheen ja katsoin koiraa joka sai Iitan epäröimään. Uusinta ja oma katse ruutuun niin johan toimi. 

Liikkeestä istuminen - Iita koitti huijata Mirvaa joka naksutteli oikeaa asentoa. Iita istui "naks" ja Iita olikin noussut seisomaan. Saatiin siihenkin kuitenkin muutama hyvä toisto. 

Hilman II:

Paikkamakuu - Lyhyt ja se vaatii harjoitusta vielä paljon. 

Seuraaminen - Liikkuroituna. Ihan kiva, mutta perusasennon voisi vaikka opettaa ihan eka varmaksi. Se uupuu nyt kokonaan.

Luoksetulo - Mirva piti kiinni. Hilma rauhoittuu jo odottamaan, mutta vauhti pysyy iloisena ja railakkaana. 

Kaukot - Tosi hyvät pienellä koiralla. 

Hyppy - Epävarma vielä. Herkästi tarjoaa kiertämistä, mutta odottaa nätisti. 

Loppupalkka toimi hyvin ja Hilma jätti lällättelyt väliin!

Iitan II:

Merkinkierto - Jäätävän vaikea! "Kyllä se kotona osaa" pätee tähän enemmän kuin hyvin. 

Kaukot - Aivan kamalaa. Halusin ne liikkuroituna ja Iita otti kamalan paineen Mirvasta. Se ei voinut mennä maahan mitenkään. Ylös nousi kyllä, mutta maahanmeno oli sen näköistä kuin pientä koiraa pahoinpideltäisiin koko ajan. 

Luoksetulo - Haettiin vauhtia ja sitä saatiin. Enää se ei ole niin räjähtävää kuin ennen, mutta kelpuutetaan. 

****

23.11. treenattiin agilitya teemalla: Erilaiset esteet

Iita aloitti:

Pussi - Ekaa kertaa. Mirva oli ottamassa vastaan, mutta pussi ei ollut Iitalle mikään "juttu". 

Kepit - Kamalan vaikea. Neljä keppiä ohjureilla ja Iita kokeili kaikkea. Se tajusi kyllä pujotella, mutta fiksuna kokeili kaikkea miten pääsisi helpommalla. Se kiersi, se meni ohjurin yli, se ryömi ali ja jämähti paikoilleen ja haukkui.

Puomi - Iita lähti reippaasti, mutta meinasi kääntyä takaisin. Minä pidin toisella puolen vähän pannasta ja Mirva namitti toisella puolen. Iita keksi homman nopeasti ja alkoi mulkoilemaan miksi pidän kiinni. Sitten tulikin jo kiire juosta sen perään, kun se keksi lähteä yksin suorittamaan puomia.Rengas - Iita meni ohi. Iita meni ali. Iita meni sivusta. Enimmäkseen Iita ohitti.

Hilma:

Hyppy - Minä siivekkeellä ja Mirva hihnassa. Hilma hyppi hienosti yli. Seuraavaksi suora hyppy tarketille. Ei ongelma.

Sylikäännös - Mirva namitti tarketilla. Tämä oli suht helppo ja Hilma seurasi ohjausta.

Poispäin käännös - Vaikea! Minulle edelleen ja koirallekin.

Pussille kävellessä Hilma alkoi taas lällättelemään. Ajettiin se kauemmas ja käveltiin pussille ja kutsuttiin iloisesti ja Hilmahan tuli. Siispä jatkettiin hommia.

Pussi - Ei tuottanut Hilmallekaan mitään ongelmia.

Rengas - Sekin oli ihan helppo juttu.

Iitan II:

Rata
Putken oikea pää 1., keskellä kepit 2., hyppy edessä vasemmalta oikealle 3., puomi 4., putken vasen pää 5., hyppy ennen rengasta 6., rengas kohti kuvaajaa 7., ja etualan hyppy oikealta vasemmalle 8..

1.-2. oli vaikea keppien takia. Piti miettiä mitä kautta ohjaan ja mistä välistä niistän. 

3.-4. oli helppo ja Iita juoksi hyvin puomille. 

5. tuotti vaikeuksia, koska Mirva istui putken takana ja sekös Iitaa kiehtoi. 

6.-7. ekalle ei ongelmaa, mutta rengas taas vaikea. En ehtinyt enää sovittaa vauhtiani, kun sitä alkoikin tuossa olemaan Iitaksi jo paljon. 

8. kierto oli vaikea takaakierto. Sitä jouduttiin vähän muistelemaan erikseen, mutta hyvin sekin meni. 

Treenien lopuksi Hilma sai juosta montuilla ensin Mörrin ja sitten Oivan kanssa ja Iitakin pääsi vapauteen ihanan Urhon kanssa! 

****

24.11. oli vuorossa rally-toko. Molemmat tytöt teki hyvin rataa kokonaisena ja osissa. Minä olin käännöksissä hidas ja tein liian laajat kaaret. Hilmakin jopa toimi ilman, että koko ajan oli nami nenässä kiinni. 

Käteen jäikin ohjeet: "Kehu paljon. Älä hermostu. Vältä omat mokat. Ja kävele."

****

Pari päivää on vietetty metsässä ja tänään haettiin tytöille lihoja ja lisäravinteita. 

Huomenna on tokotreeni ja tulossa on postaus uusista leluista jotka odottaa vielä arviointiaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti